20 Ekim 2012 Cumartesi

12.Sınıf Bing bang teorisi özet


Büyük Patlama ve Hafif elementlerin oluşumu
Bilim insanlarının evrenin oluşumu ile ilgili öne sürdükleri teoriye Büyük Patlama Teorisi (Big Bang Theory) adı verilmiştir.
Big-Bang Theorisine işaret eden bulgular:
1.Gök adaların birbirinden sürekli uzaklaşması,
2.Merkezden daha uzak gök adaların uzaklaşma hızlarının daha yüksek olması,
3.Uzayın görünürde boş bölgelerinden mikrodalga ışınlarının yayılıyor olması,
4.Uzayın her doğrultusunda birim hacim içine düşen kütle yoğunluğunun yaklaşık aynı kalması
Bilimin sanlarının evrenin oluşumu ile ilgili öne sürdükleri teoriye Büyük Patlama Teorisi (Big Bang Theory) adı verilmiştir.
2 sn ila 3.dk arasında nükleer tepkime sonucunda ilk hidrojen çekirdeği ortaya çıktı.
3.dk dan sonra sıcaklık düşmeye devam eder ve %75 proton ve %25 nötrondan ibaret olan evrende,döteryum çekirdeği oluşur.Döteryum çekirdeği,tepkimelerde olduğu gibi yeni element çekirdeklerini oluşturur.
300.000 yıl ila 1 milyar yılları arasındaki sürece Atom Çağı diyoruz. Büyük Patlama’dan 300000 yıl sonra sıcaklık 10000 0C’a düştü. Elektronlar, proton ve nötronlarla bir araya gelerek atomları oluşturdu. Bu aşamada evren çok hızlı soğuduğu için Berilyumdan daha ağır çekirdekler oluşamadı. Bu çekirdeklerin oluşabilmesi için gereken basınç ve sıcaklığı sağlayacak ortama ihtiyaç vardı.
Büyük Patlama sonrası daha ağır elementlerin oluşumu
İlk yıldızlardaki hidrojen atomu çekirdekleri,nükleer füzyon tepkimeleri (yüksek basınç ve sıcaklığın etkisi) sayesinde birbirleriyle kaynaşarak helyuma dönüştü. İlk yıldızların helyumdan daha ağır elementleri oluşturamadan çok şiddetli patlamalarla dağıldığı sanılmaktadır.Bu patlamalarda ortaya çıkan sıcaklık ve basıncın çok yüksek olması hidrojen ve helyumdan daha ağır çekirdeklerin ortaya çıkmasını sağladı. İkinci nesil yıldızlarda azda olsa ağır elementlerin bulunması,merkezlerindeki sıcaklığın 100000000 0C’in üzerine çıkmasını sağladı.Bu sıcaklık bir dizi nükleer füzyon tepkimesi için gerekli şartı sağlamış oldu. Yıldızın yaşı ilerledikçe merkezindeki basınç ve sıcaklık yükselir. Sıcaklık 100 milyon Kelvin’e ulaştığında merkezdeki helyum çekirdekleri kaynaşmaya ve (üç helyum çekirdeğinin kaynaşması ile) karbon çekirdekleri oluşturmaya başlar. Sıcaklık arttıkça karbonlar, helyumlarla nükleer füzyon tepkimesiyle oksijen üretmeye başlar. Yıldızlarda bir miktar helyum kalıncaya kadar helyum çekirdeğinin tam katları olan çekirdekler oluştu.
Helyum çekirdeğinin tam katları olan çekirdeklere dönüşmesi sürecine "helyum yanması" denir. oksijen çekirdeğinin oluşumunu karbon-azot çekirdek dönüşümünü başlattı.
Hala yüksek olan sıcaklıkta, karbon ve oksijen yanması gibi prosesleri ile helyumun katları olmayan çekirdekler de oluştu.
Periyodik tabloda demirden sonra gelen çekirdekler, nükleer füsyon tepkimeleri ile enerji açığa çıkarmazlar. Bu proses, yıldızlarda çok hızlı gerçekleşen, enerji açığa çıkaran ve hafif çekirdekleri oluşturan nükleer tepkimeler başlatabilir ve bunun sonucunda daha ağır çekirdekler oluşabilir. Atom numarası 26’ya(Fe elementine)kadar olan elementler yıldızların içinde oluşur.Bu elementler,yıldızlarda gerçekleşen nükleer füzyon ürünleridir.
Çok büyük kütleli yıldızlar patladıklarında (süpernova patlaması) ortaya çıkar.
Süpernova Patlamalarında çekirdek, yoğun bir nötron bombardımanına uğrar. Bunun sonucunda çekirdek yakaladığı nötronlarla daha ağır bir izotopa dönüşür.
Dünya’daki elementler ve bu elementlerin bolluk oranları dikkate alınarak geliştirilen teorilere göre Güneş sistemimiz, dolayısıyla Dünya’mız  ömrünü tamamlamış bir yıldızın kalıntılarından oluşmuştur.
Dünya’daki oksijen, silisyum,alüminyum ve demir elementlerinin bolluk yüzdesi; evrendeki oksijen,silisyum,alüminyum ve demir elementlerinin bolluk yüzdesinden daha fazladır.Bunun nedeni kararlılık kuşağıyla açıklanabilir.

3 yorum:

  1. Kâinatın büyük bir patlama ile meydana geldiği doğrudur.(Big Bang Teorisi) Koca bir ağacın küçücük bir çekirdekten çıkması veya koca bir insanın küçücük bir hücreden meydana gelmesi gibi. Bu çevremizde devamlı gördüğümüz bir olaydır. Yanlış olan bu kâinatın gezegenleri ile beraber madde olarak o küçücük maddenin içinde olduğunun kabul edilmesidir. Onlara göre bu koca kâinat o küçücük maddenin içinden çıkmıştır. Hâlbuki koca bir ağaçta gözümüz önünde küçücük bir çekirdekten çıkıyor amma hepimiz biliyoruz ki o koca ağacın maddesi o çekirdeğin içinde yoktur. Çekirdekte olan o ağacın proğramıdır. Maddesi ise dışarıdan gelmektedir.

    Kâinatın dışında ise maddenin geleceği ikinci bir kâinat olmadığından kâinatın maddesi doğrudan doğruya Allah cc tarafından yaratılmaktadır. Patlayan o maddenin içinde ise sadece kâinatının proğramı vardır.

    selahattin altıntaş/hayatın gerçekleri kitabı

    YanıtlaSil
  2. selahattin altıntaş/Hayatın gerçekleri kitabı
    Bizler de bugün bu kâinatın bir parçası durumundayız..Bizler de o patlayan maddenin içinde mi idik..? elbette hayır..Bizler sonradan yaratıldık..hepsi bu..
    selahattin.altintas@hotmail.com

    YanıtlaSil
  3. Kainatın nasıl yaratıldığı açık..önemli olan biz niçin yaratıldık, ne ,için yaşıyoruz ve nereye gidiyoruz.. vazifemiz ne ? bunları hemen öğrenip ona göre hareket etmek zorundayız..çünkü vakit yok..süratle gitmekteyiz

    YanıtlaSil